Монгол Мах: Байгалийн Шим, Нүүдэлчин Соёлын Өв, Дэлхийн Брэнд Болох Нөөц Боломж
Share
Монголчуудын хувьд мах бол зүгээр нэг хүнсний бүтээгдэхүүн бус, харин олон мянган жилийн түүх, нүүдэлчин соёл, байгальтайгаа шүтэлцэн амьдарч ирсний гүн гүнзгий илэрхийлэл юм. Эрс тэс уур амьсгал, өргөн уудам тал нутагт бэлчээрлэн идээшилсэн таван хошуу малын мах нь өөрийн гэсэн онцгой амт чанар, шим тэжээлээрээ дэлхийд гайхагддаг. Энэхүү нийтлэлд монгол махны онцлог давуу тал, соёлын ач холбогдол, мөн орчин үеийн эдийн засагт эзлэх байр суурь, тулгамдаж буй сорилт, ирээдүйн боломжуудыг мэргэжлийн үүднээс дүн шинжилгээ хийнэ.
I. Эх Уурхай: Бэлчээрийн Таван Хошуу Мал
Монгол махны үнэ цэнийн үндэс нь түүний эх уурхай болох таван хошуу малд оршино. Жилийн дөрвөн улиралд, мянга мянган га талбай бүхий байгалийн бэлчээрт, нүүдлийн хэв маягаар маллагддаг нь үйлдвэрийн аргаар тэжээсэн малын махнаас эрс ялгарах гол хүчин зүйл юм.
- Хонины мах: Монголчуудын уламжлалт хүнсний гол хэсэг. Өөх тос, уургийн тэнцвэртэй харьцаа, өвөрмөц зөөлөн амттай. Биед дулаан илч өгдөг "халуун" чанартай гэж үздэг тул өвлийн улиралд хэрэглэхэд нэн тохиромжтой.
- Ямааны мах: Хальстай нь чанах, боодог, хорхог хийх зэргээр боловсруулан хэрэглэдэг. Хонины махыг бодвол тос багатай, "сэрүүн" чанартай гэж үздэг. Эмийн ургамлаар бэлчээрлэдэг ямааны мах нь эрүүл мэндэд тустай гэх ойлголт бий.
- Үхрийн/Сарлагийн мах: Шарлага сайтай, булчинлаг бүтэцтэй. Уламжлалт аргаар "борц" хийхэд хамгийн тохиромжтой. Сарлагийн мах нь өндөр уулын цэвэр агаарт, ховор ургамлаар идээшилдэг тул илүү бараан өнгөтэй, байгалийн өвөрмөц амттай байдаг.
- Адууны мах: Шим тэжээл, илчлэг өндөр, хийморь сэргээдэг гэж үздэг. Омега-3, төмөр зэрэг амин дэмээр баялаг. Уурга, каз зэрэг уламжлалт бүтээгдэхүүн хийдэг.
- Тэмээний мах: Говийн бүсийнхний гол хүнс. Өөх тос багатай, холестерины агууламж харьцангуй доогуур, хор тайлах чадвартай гэж үздэг.
II. Монгол Махны Шинжлэх Ухааны Үндэслэлтэй Давуу Талууд
Монгол махны чанарыг зөвхөн уламжлалт ойлголтоор бус, шинжлэх ухааны үүднээс ч тайлбарлаж болно.
- Экологийн цэвэр, Органик бүтээгдэхүүн: Монгол мал нь антибиотик, өсөлтийн гормон, генийн өөрчлөлттэй тэжээлээс бүрэн ангид, зөвхөн байгалийн бэлчээрийн соргог өвс, ургамлаар хооллодог. Энэ нь махыг "100% органик" гэх тодотголд бүрэн нийцүүлдэг.
- Шим тэжээлийн өндөр агууламж: Бэлчээрийн малын мах, ялангуяа өвсөн тэжээлтэй малын мах нь үйлдвэрийн малын махыг бодвол:
-
-
Омега-3 тосны хүчил-ийн агууламж өндөр байдаг. Энэ нь зүрх судасны үйл ажиллагааг дэмжиж, үрэвслийн эсрэг үйлчилгээ үзүүлдэг.
-
CLA (Conjugated Linoleic Acid) буюу нэгдмэл линолийн хүчлээр баялаг. CLA нь биеийн дархлааг дэмжих, биеийн өөх тосны харьцааг зохицуулах, хорт хавдрын эсрэг үйлчилгээтэй байж болохыг судалгаа харуулдаг.
-
А, Е витамин, антиоксидантууд-ын агууламж өндөр.
-
-
Онцгой амт, үнэр (Terroir): Дарсны амтанд усан үзмийн талбайн хөрс, уур амьсгал нөлөөлдөгтэй адил (terroir), малын бэлчээрлэж буй нутгийн хөрс, ургамлын төрөл зүйл нь махны амт, үнэрт шууд нөлөөлдөг. Монгол орны олон зуун төрлийн эмийн болон шимт ургамал нь маханд давтагдашгүй, гүн, байгалийн амтыг шингээдэг.
-
Амьтны эрүүл мэнд, ёс зүй: Нүүдлийн мал аж ахуй нь малыг давчуу орчинд хорихгүй, стресс багатай, байгалийн жамаар нь амьдрах боломжийг олгодог. Энэ нь махны чанарт эергээр нөлөөлдөг болохыг орчин үеийн судалгаа нотолсоор байна.
III. Соёл, Уламжлал дахь Үнэ Цэнэ
Монголчуудын хувьд мах нь зөвхөн хоол хүнс төдийгүй соёлын салшгүй хэсэг юм.
- Хүндэтгэлийн идээ: Цагаан сар, наадам, хурим найр зэрэг аливаа баяр ёслолд хонины ууц, үхрийн дал, дөрвөн өндөр зэрэг махыг хүндэтгэлийн идээ болгон тавьдаг нь тухайн айлын сүр хүч, зочломтгой ёсыг илтгэдэг.
- Уламжлалт боловсруулалт - Борц: Махыг нар, салхинд хатааж хийдэг "борц" нь нүүдэлчдийн хамгийн ухаалаг нээлтүүдийн нэг. Энэ нь махыг урт хугацаанд, шим тэжээлийг нь алдагдуулахгүйгээр хадгалах боломжийг олгодог бөгөөд жин багатай, тэжээллэг чанар өндөртэй тул нүүдэл, аян дайнд нэн тохиромжтой хүнс байсаар ирсэн.
- Зочломтгой ёс: Монгол гэрт орсон хэнд ч цай, хоол барьдаг бөгөөд махтай хоол нь хүндэтгэлийн дээд илэрхийлэл болдог.
IV. Орчин Үеийн Эдийн Засаг дахь Сорилт ба Боломж
Монгол мах дэлхийн зах зээлд өндөр үнээр үнэлэгдэх бүрэн чадамжтай ч хэд хэдэн сорилттой тулгарч байна.
Сорилтууд:
- Стандартчилал, чанарын хяналтын тогтолцоо: Мах бэлтгэлийн стандарт (MNS, ISO, HACCP), мал эмнэлгийн хяналт, лабораторийн шинжилгээний чадавхыг олон улсын түвшинд хүргэх шаардлагатай.
- Бэлчээрийн доройтол: Уур амьсгалын өөрчлөлт, малын тоо толгойн хэт өсөлтөөс үүдсэн бэлчээрийн доройтол нь махны чанарын үндэс болсон байгалийн нөөцөд заналхийлж байна.
- Хүйтэн хэлхээний ложистик: Махыг нядалгааны цэгээс эцсийн хэрэглэгч, ялангуяа экспортлох үед чанарыг алдагдуулахгүй тээвэрлэх хөргөлт, хөлдөөлтийн сүлжээ хангалтгүй байна.
- Маркетинг ба Брэнд бүрдүүлэлт: "Монгол мах"-ны онцлог давуу талыг дэлхийн зах зээлд таниулах, нэгдсэн стратеги бүхий маркетинг, брэнд менежмент дутагдалтай.
Боломжууд:
- Дэлхийн дээд зэрэглэлийн зах зээл (Premium Niche Market): Эрүүл, органик хүнсний эрэлт дэлхий даяар өсөж буй өнөө үед "Бэлчээрийн, 100% органик, антибиотикгүй" гэх тодотголтой монгол мах нь тансаг зэрэглэлийн зах зээлд өндөр үнэ хүрэх боломжтой.
- Газарзүйн заалт (Geographical Indication - GI): "Champagne" (Франц), "Parma Ham" (Итали) зэрэг бүтээгдэхүүн шиг "Mongolian Grass-Fed Beef", "Gobi Camel Meat" зэрэг нэршлээр газарзүйн заалтын гэрчилгээ авч, бүтээгдэхүүний нэр хүнд, үнэ цэнийг хамгаалах, нэмэгдүүлэх боломжтой.
- Нэмүү өртөг шингэсэн бүтээгдэхүүн: Зөвхөн түүхий мах экспортлох бус, орчин үеийн технологиор боловсруулсан, сав баглаа боодол сайтай стейк, вакуумжуулсан бэлэн бүтээгдэхүүн, тансаг зэрэглэлийн борц, хиам зэргийг үйлдвэрлэн экспортын орлогыг нэмэгдүүлэх.
- Гарал үүслийн мөшгих систем (Traceability): Блокчэйн зэрэг дэвшилтэт технологийг ашиглан малчны хотноос хэрэглэгчийн ширээнд хүрэх бүх үе шатыг хянах боломжтой системийг нэвтрүүлснээр хэрэглэгчдийн итгэлийг олж, бүтээгдэхүүний үнэ цэнийг өсгөнө.
Дүгнэлт
Монгол мах бол зөвхөн нүүдэлчин ахуйн үнэт өв төдийгүй, Монгол Улсын эдийн засгийн ирээдүйтэй салбаруудын нэг юм. Байгалийн онгон төрх, экологийн цэвэр орчин, олон мянган жилийн уламжлалт мал маллагааны арга ухаан шингэсэн энэхүү бүтээгдэхүүнийг дэлхийн брэнд болгохын тулд бэлчээрийн тогтвортой менежмент, олон улсын стандарт, дэвшилтэт технологи, ухаалаг маркетинг зэргийг хослуулсан нэгдсэн бодлого, стратеги зайлшгүй шаардлагатай. Монгол махны жинхэнэ үнэ цэнийг таньж, түүнийг зөвөөр хөгжүүлж чадвал энэ нь улс орны эдийн засагт "цагаан алт"-наас дутахааргүй үр өгөөжөө өгөх нөөц боломж билээ.